На 21.09.2022 г. на летище София, служители от отдел Борба с

...
На 21.09.2022 г. на летище София, служители от отдел Борба с
Коментари Харесай

Рекордно количество кетамин заловиха на летище София

На 21.09.2022 г. на летище София, чиновници от отдел „ Борба с наркотрафика “ са направили инспекция на карго пратка, представляваща 12 бидона с прахообразно вещество с общо тегло 352 кг, идваща от Индия през Франкфурт, Германия, с посочен получател - фармацевтична компания от гр. София, благосъстоятелност на задграничен жител, осведомят от пресцентъра на митницата.

При отваряне на един от бидоните се открива, че същият съдържа бяло прахообразно вещество. Извършен тест с раманов спектроскоп е дал позитивен резултат за кетамин. Пратката е спряна от митническите чиновници от направление и оставена за предпазване в склад под митнически надзор.

Изискани са нужните документи и лицензи според чл.32а, алинея 12 от  Закона за надзор на наркотичните субстанции и прекурсорите (ЗКНВП) и все още на инспекцията лицензия или позволение за импорт, експорт или пренос на пратка, съдържаща 300 кг. „ Ketamine Hydrochloride BP ”, не е предоставено на митническите органи.

На 27.09.2022 година взаимен екип на Агенция „ Митници “ и Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) са посетили посочения в съпътстващите документи склад на компанията – адресат. На място проверяващите откриват, че намиращото се на адреса складово помещение е необитаемо и съгласно рекламни табели е в развой на продажба от притежателя си.



Проведени са спомагателни оперативно-издирвателни мероприятия, вследствие на които по неоспорим метод е открито, че складът на компанията не прави активност по издаденото от ИАЛ Разрешение за търговия на едро с лекарствени артикули, а на адреса, посочен като седалище на компанията, от март 2022 година насам се обитава друго сдружение.

Предвид събитието, че „ кетамин хидрохлорид “ е вещество, включено в лист III " Рискови субстанции " от Приложение № 3 от Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични, казусът е докладван на Софийска градска прокуратура, която е образувала досъдебно произвеждане. 

Това е най-голямото количество от това вещество, арестувано от Агенция „ Митници “. Пратката с чисто тегло 300 кг кетамин е задоволителна за „ производството “ на 2,0 млн. дози за черния пазар.

Кетаминът се употребява най-вече във ветеринарната медицина, само че се продава незаконно на улицата, най-често във формата на прахуляк.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР